Posvojitev

je res nekaj posebnega, je poslanstvo za vsakega igralca v zgodbi. Še posebej za starša, ki se odločita za posvojitev in otroka. Je starševstvo, ki ga mora vsak posvojitelj opravljati predvsem z dušo in razumevanjem ter ogromno ljubezni. Je starševstvo, na katerega moramo biti pripravljeni in si ga želeti z vsem srcem.

Otrok, ki je posvojen je kot nepopisan list papirja, je kot mlado drevo, ki še ni pognalo korenin in od staršev je odvisno, kako globoko jih bo pognalo. Otrok pa je tisti, ki potrebuje močne korenine, da se lahko ukorenini v svoji novi družini, kamor se bo vračal celo življenje, za kar pa je najbolj pomembna iskrena ljubezen.

Biološki starši igrajo veliko vlogo v življenju otroka, čeprav ga večinoma ne spremljajo skozi njegovo odraščanje. Prav tako pa igrajo pomembno vlogo tudi v življenju posvojitelja. Zelo je pomembno, da starši z otrokom ustvarijo odnos, v katerem se je možno sproščeno pogovarjati o posvojitvi in, kjer lahko otrok vpraša vse, kar ga zanima. Del identitete otroka je tudi biološko poreklo, zato je pomembno, da se o njem govori pozitivno, saj se bo otrok identificiral tudi s tem, kar pa je zelo pomembno za njegovo samopodobo.

 

Nacionalna posvojitev

Bodoča posvojitelja lahko vložita vlogo na centru za socialno delo (ponavadi je to njun matični center-CSD v kraju, kjer imata zakonca prijavljeno stalno bivališče).
K vlogi za posvojitev pa morata predložiti še dokazila, ki so zakonsko predpisana:

 • izpisek iz rojstne matične knjige
 • izpisek iz državljanske knjige
 • izpisek iz poročne matične knjige
 • zdravniško mnenje o telesnem in duševnem zdravju
 • potrdilo o zaposlitvi in dohodkih
 • podroben življenjepis

Posvojitev se praviloma zaključi po preteku enoletnega rejništva z namenom posvojitve.

S sklenitvijo posvojitve posvojitelja pridobita enake pravice in dolžnosti kot rodna starša. Posvojenec pa pridobi vse pravice in dolžnosti rodnega otroka.

S sklenitvijo posvojitve prenehajo vse pravice in dolžnosti med posvojencem in biološkimi starši.

Po zakonu posvojitve ni mogoče razvezati.

Slavnostna posvojitev je neformalen zaključek posvojitve, kjer posvojitelji na svečan način postanejo tudi zakoniti otrokovi starši.

 

Mednarodna posvojitev

je posvojitev, ki se sklene med posvojencem in posvojiteljema iz različnih držav.

Mednarodna posvojitev se loči po tem, da nima enoletnega rejništva z namenom posvojitve, kar pomeni, da je posvojitev s tem takoj dokončna.

Slovenija ima sporazum za mednarodno posvojitev sklenjeno le z Makedonijo. Ratificirala in podpisala pa je tudi Haaško konvencijo, ki velja od maja 2002, kar pomeni, da lahko državljani RS posvajamo tudi iz vseh držav, ki so prav tako podpisale ali ratificirale konvencijo (cca. 90 držav).

Po podatkih MDDSZ je kar polovica vseh sprovedenih posvojitev mednarodnih. Razlog za to je predvsem v tem, ker je v Sloveniji bistveno več bodočih staršev, ki izpolnjujejo zahtevane pogoje za posvojitev, kot pa je letno otrok, ki izpolnjujejo pogoje za posvojitev (cca. 400 parov, ki izpolnjujejo pogoje in cca. 40 realiziranih posvojitev v letu 2014, od katerih je približno polovica posvojitev mednarodnih).

Če se bodoča posvojitelja odločita za posvojitev v tujini, morata upoštevati zakonodajo in postopke posvojitve države izvora otroka (matične države otroka). Le tu so zahteve od države do države rahlo specifične.

Pri postopku mednarodnih posvojitev CSD v Sloveniji niso direktno povezani. Vseeno pa posredno sodelujejo. Bodočim staršem namreč izdajo potrdilo o primernosti kandidatov.

K vlogi za posvojitev v tujini morata starša predložiti dokazila, ki so zakonsko predpisana v državi, iz katere posvajata.
Skoraj vedno pa prav tako kot v Sloveniji vsebujejo:

 • izpisek iz rojstne matične knjige
 • izpisek iz poročne matične knjige (v primeru, da država izvora dovoljuje posvojitve samski osebi ta ni potreben)
 • zdravniško mnenje o telesnem in duševnem zdravju
 • potrdilo o zaposlitvi in dohodkih
 • podroben življenjepis

Največ mednarodnih posvojitev je sprovedenih v Rusiji. Razlog za to je precej utečena birokracija, ki je razmeroma tudi relativno hitra. Postopek od oddaje vloge lahko traja cca. od 6 – 9 mesecev.

 

Mednarodna posvojitev in "identiteta" otroka - manjši podnaslov


"Mami, posvojila sta me iz Rusije, sem torej Rus?"

Kako nastopiti v odnosu do otroka pri mednarodnih posvojitvah, ko pride do vprašanja njegove nacionalnosti? Za katero državo se odločiti, ko posvajamo v tujini?

Sigurno bo prišel dan, ko Vas bo Vaš malček vprašal, morda po kakšnem pogovoru v vrtcu, kaj je zdaj na stvari...naj se ima za Rusa ali ne? Kaj bi mu sploh odgovorili? Tukaj še sama ne najdem čisto pravega odgovora. Sama sem bila posvojena iz Črne Gore pa sem to precej negirala. Ne vem, namreč ali je to moje negiranje zgolj posledica tega, ker toliko časa nisem vedela in živela v čisto drugem prepričanju. Ali pa bi bilo tudi sicer isto in se pač s tem ne ukvarjaš - živiš, kjer pač živiš. Je eno dejstvo, ki ga spoštuješ v življenju, vendar pa se s tem ne obremenjuješ...

 

Odkrit odnos in pravica vedeti - manjši podnaslov


Marca 2011 je na Fakulteti za socialno delo potekal prvi seminar za socialne delavce na temo posvojitev za strokovne delavce, ki ga je vodila prof. Dr. Darja Zaviršek. Tudi tam so poudarjali pomen tega, kako je pomembno, da se otroku ne prikrivajo dejstva glede posvojitve, saj pomenijo dodaten šok...no pa vendar...Jaz nikoli nisem vedela, iz kje izvira moja mama. Niti se nisem s tem obremenjevala. Bila sem pač prepričana, da jo bom srečala kje v Sloveniji...pa vendar...mogoče je bilo tedaj to drugače, saj sem bila posvojena še v času Jugoslavije, ko so vsi živeli povsod pa vendar v isti državi...no pa vseeno.

Od majhnega sem živela z zavedanjem, da so tudi moji biološki starši slovenskih korenin. In to se je tako vkoreninilo v moj način razmišljanja, da na kakšno drugo opcijo sploh nisem pomislila. Zame je bila Ljubljana vse, z drugim se pa tako nisem obremenjevala. Identificirala sem se s predniki po mojih posvojiteljih. Oboževala sem namreč svojo babico po posvojitelju. Tako, da kot sem poudarila že milijonkrat - pomembno je, da veš dejstva in z njimi živiš. Vendar je tvoja identifikacija dalje v življenju odvisna še od česa drugega. Zame je bil sicer velik šok, ko sem ugotovila, da moja biološka mama sploh ne živi v Sloveniji. Vendar pa se zdaj sploh ne obremenjujem s tem. Celo življenje zame Črna Gora niti ni obstajala, saj mi nihče ni nič povedal. Zdaj mi sicer veliko pomeni, da vem, kje imam prednike, vendar pa ne kot faktor kakšne identifikacije z okoljem. Tako, da kakšne globje povezave ne čutim, jo pa vseeno rada obiščem.

Prav je da posvojitelji otroku predstavijo njegovo državo, iz katere izhaja na pozitiven način in, da se predvsem tudi sami odločijo za posvojitev v državi, ki je tudi njim blizu. Vendar pa se otrok tako identificira z okoljem, v katerem živi, da je to zanj pomembno kot njegovo dejstvo. Ne pa kot nek pomemben faktor identifikacije v življenju, čeprav je na nek način zelo pomemben. Sama namreč mislim, če bi starš posvojil otroka v državi, ki jo sicer apriori zavrača, da bi s tem na nek način zavračal tudi otroka, saj ne bi spoštoval njegovih korenin. Sama menim, da verjetno ne bi kaj dosti razmišljala tudi, če bi vseskozi vedela za Črno Goro v tem kontekstu. Ne bi bilo tistega šoka, ki sem ga doživela, ko sem izvedela, vendar pa mislim, da bi moja identifikacija kaj sem / kdo sem ostala enaka in vezana na okolje, v katerem sem živela.

 

Da Vas otrokova vprašanja ne bodo spravila v zadrego in boste nanje odreagirali pripravljeni za Vas pripravljamo zanimive seminarje in delavnice, ki jih bomo organizirali v sodelovanju s strokovnimi gosti iz področja posvojitev.
Prav tako pa bomo gostili goste z osebnimi izkušnjami posvojitve, ki bodo z Vami podelili svoje izkušnje ter Vas tako pripravili na Vaše najpomembnejše življenjsko poslanstvo.

 

"Kdor hoče videti,
mora gledati s srcem."
(Antoine de Saint Exupery)

Nekoč sta živeli dve ženski, ki se nista spoznali,
Ena, ki se je ne spomniš in druga, ki ji rečeš mama.
Dve različni življenji združeni zate.
Ena je postala tvoja zvezda Severnica, druga je postala tvoje sonce.
Prva ti je dala življenje, druga te je naučila, kako ga živeti.
Prva ti je dala bit, druga ti je dala ime.
Prva ti je dala seme tvojega talenta, druga te je naučila, kako ga razviti.
Ena ti je dala tvoja čustva, druga je mirila tvoje strahove.
Prva je slišala tvoj prvi jok, videla tvoj prvi smeh, druga je sušila tvoje solze.
Prva se te je morala odreči – to je bilo zadnje, kar je lahko storila zate.
Druga je molila in pot jo je vodila naravnost k tebi.
In zdaj po vseh solzah se vprašaš vprašanje; kdo in kaj sploh si? Produkt genov
ali okolja, v katerem si odraščal?
Nič od tega dragi MOJ otrok – si le produkt dveh različnih oblik ljubezni.

»Legacy of an Adopted Child«
(Author Unknown)