Zate, ki si bil posvojen/-a

Iščeš biološko mamo, pa ne veš, kje začeti? Humanitarni klub posvojencev AS – Adoptee's Society je bil ustanovljen ravno z inciativo za pomoč pri izmenjavi izkušenj odraslih posvojencev pri iskanju bioloških korenin. Zato ti bomo z veseljem svetovali.

»Tako rada bi jo videla...kdo je, kakšna je, kaj dela, kako izgleda...prav obupana sem, ker ne vem, če jo bom lahko našla«...to so dileme ene izmed posvojenk, ki so se obrnile name za nasvet pri iskanju svoje biološke mame...

Ob tem sem se spomnila svojih občutkov, ki sem jih imela ob tem sama... Spomnim se, kako čustvena je bila zame predstavitev moje knjige. In to zaradi posebnega obiska, in sicer udeležbe socialne delavke, ki je vodila mojo posvojitev... Po koncu koncerta mi je rekla: " Veš, res ni šlo drugače. Tvoja mama je zadnja 2 meseca nosečnosti presedela v moji pisarni in pogovarjali smo se o različnih opcijah, pa vendar je bila posvojitev zate najboljša rešitev."

Vem, da je bila... pa vendar...od svojega 12 leta sem živela za dan, ko jo bom videla in se srečala z njo...tako razumem to hrepenenje, saj sem ga imela tudi sama. Vem, kakšni so občutki ob tem, ko ti manjka ta obraz, ki ti je podaril življenje...ob tem pa seveda vprašanja, kdo sploh je...kakšna pričakovanja imeti ob tem? Najbolje, da nobenih... Lahko si namreč deležen zelo pozitivnega presenečenja, ali pa zelo negativnega. Vendar pa dokler ne veš, prostor za sanjarjenje obstaja. In res je potreben pogum, da odpreš ta težka vrata in prestopiš prag med tistim, kar ne veš in resnico, ki morda ni nujno podobna temu, o čemer si sanjaril...

Pomembno je, da se zavedaš, da življenje ni filmsko platno in redko katera zgodba se konča tako lepo kot se končajo hollywoodski filmi. Nobena ženska ne da svojega otroka v posvojitev kar tako.
Name se je obrnilo kar nekaj bioloških mam, ki so dale svoje otroke v posvojitev in težko mi je bilo čutiti njihovo bolečino. In za ljudi, ki temo posvojitev ne poznajo precej dobro in dejanje obsojajo, prav tako pa tudi marsikateri posvojeni otrok... dati otroka v posvojitev - to je, vsaj zame dejanje, ki zahteva izredno veliko poguma, za žensko nepopisljivo odrekanje, ki si ga verjetno ne moremo predstavljati in izgubo, ki je nenadomestljiva.

Nekaterim gre za to, da najdejo »izgubljeni« košček sebe. Drugi pa so pomirjeni že s tem, ko vidijo obraz in lahko potem to svoje poglavje v življenju zaključijo.

 

Kaj pa o tem pravi zakon?

30. člen Haaške konvencije otrokom, ki so bili posvojeni, zagotavlja pravico do njihovega porekla, in sicer določa, da morajo pristojne ustanove vsake države zagotoviti ohranitev informacij, ki jih imajo glede otrokovega porekla; zlasti o identiteti otrokovih bioloških staršev, kot tudi o njihovi zdravstveni zgodovini.

Kljub temu, da je to določeno v Haški konvenciji, na žalost v praksi ni vedno tako. V primeru, da biološki starši odklonijo srečanje, CSD po zakonu ne sme posredovati podatkov o njih, saj jih zavezuje Zakon o varstvu osebnih podatkov.

Glede tega vprašanja smo se obrnili tudi na informacijskega pooblaščenca, ki nam je v zvezi s tem podal neobvezujoče mnenje, ki pravi takole: »Pooblaščenec meni, da posvojenec načeloma nima pravne podlage, da bi pridobil osebne podatke svojih bioloških staršev. Izjema so zdravstveni podatki bioloških staršev, ki jih posvojenec lahko pridobi na podlagi 3. Odstavka 45. Člena ZpacP, po smrti bioloških staršev pa se lahko na podlagi 4. Odstavka 42. Člena ZpacP seznani z zdravstveno dokumentacijo, ki se nananša nanje. V nobenem primeru zdravnik, ki omogoči seznanitev, posvojencu ne smer razkriti identitete njegovih bioloških staršev.«

 

Postopek vzpostavitve kontakta z biološkimi starši preko CSD

Sicer pa postopek iskanja staršev oz. vzpostavitve kontakta z biološkimi starši preko CSD poteka takole:

  • V primeru nacionalne posvojitve

Najprej se je potrebno pozanimati, na katerem CSD je bila posvojitev sprovedena, kar je zapisano na odločbi o posvojitvi, saj jo je le ta izdal. Včasih je posvojitve izvajal predvsem CSD Ljubljana Center. Nato CSD, ki je pristojen za tvoj prime, pisno zaprosiš za podatke o tvojih bioloških starših. CSD nato poišče stik s tvojo biološko mamo. Če ta privoli, ti lahko CSD posreduje njene podatke, sicer pa je socialni delavec dolžan po Zakonu o varstvu osebnih podatko ščititi njeno integriteto in ti podatkov ne more posredovati brez njene privolitve. Vendar ne obupaj! Obstaja veliko primerov, ko biološka mati prvi stik najprej odkloni, saj je to zadnjo velik šok po toliko letih, a si kasneje vendarle premisli.

  • V primeru mednarodne posvojitve

V primeru mednarodne posvojitve je odločbo izdal pristojni CSD druge države (ali drugi pristojni organ). Lahko se torej obrneš na enega izmed CSD v Sloveniji, da zaprosi tuj CSD za tvojo dokumentacijo. Vendar pa moraš tudi to narediti pisno.

Lahko pa se direktno pozanimaš na CSD v tujini, kjer je bila posvojitev sprovedena in jih zaprosiš za dokumentacijo. V obeh primerih ti kontaktnih podatkov z biološko mamo ne morejo posredovati brez njene privolitve.

 

"Kdor hoče videti,
mora gledati s srcem."
(Antoine de Saint Exupery)

Nekoč sta živeli dve ženski, ki se nista spoznali,
Ena, ki se je ne spomniš in druga, ki ji rečeš mama.
Dve različni življenji združeni zate.
Ena je postala tvoja zvezda Severnica, druga je postala tvoje sonce.
Prva ti je dala življenje, druga te je naučila, kako ga živeti.
Prva ti je dala bit, druga ti je dala ime.
Prva ti je dala seme tvojega talenta, druga te je naučila, kako ga razviti.
Ena ti je dala tvoja čustva, druga je mirila tvoje strahove.
Prva je slišala tvoj prvi jok, videla tvoj prvi smeh, druga je sušila tvoje solze.
Prva se te je morala odreči – to je bilo zadnje, kar je lahko storila zate.
Druga je molila in pot jo je vodila naravnost k tebi.
In zdaj po vseh solzah se vprašaš vprašanje; kdo in kaj sploh si? Produkt genov
ali okolja, v katerem si odraščal?
Nič od tega dragi MOJ otrok – si le produkt dveh različnih oblik ljubezni.

»Legacy of an Adopted Child«
(Author Unknown)